Thursday, May 10, 2012

Kongsi Resepila Pulak "Ayam masam manis tomato?"

Salam..
Teramatla bosan tengok blog sendiri terbengkalai. Sepi je..
Meh. Buat pertama kalinya nak share satu resepi yang common tapi first time ubah suai tengahari tadi.
Biasa dengar dan rasa ayam masam manis kan? Mesti macam ala..boring je.Tade resepi lain ke?
Kelainannya hanyalah pada saya sebab ni percubaan pertama saya gantikan bahan yang biasa dengan bahan yang lain. Apa dia eh? Jom2. =)


Bahan - bahan

1)Harusla ada ayam
2)Bawang merah, bawang bombay
3)Bawang putih
4)Tomato
5)Sos tiram
6)Sos cili
7)Kicap
8)Lada hitam
9)Daun bawang
10)Garam,gula & air

Cara memasak:

2persons portion

1. Ayam dipotong ikut selera masing - masing. Dalam resepi ni saya pakai 4ketul ayam. Yang dah dibersihkan, dilumur dengan kunyit dan sedikit garam. Kemudian digoreng tidak terlalu garing.
2. Bawang merah yang kecil dalam 5ulas dan 3ulas bawang putih dikisar bersama setengah biji tomato. Dikisar halus.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan dikisar tadi sampai naik bau.
4. Tambahkan sos tiram, sos cili, lada hitam sesedap rase. Pandai2la agak ikot kepakaran.hehe
5. Potong bawang bombay ikut kesukaan sendiri dan masukkan sekali
6. Masukkan ayam yang dah digoreng tadi
7. Tambahkan garam, gula dan air secukup anda rasa best
8. Agak - agak dah berbubble2 mendidih angkat.
9. Hidangkan dengan menaburkan daun bawang yang dah dipotong sebagai finishing touch.

Yang bezanya kat resepi saya ni pakai tomato instead of sos tomato untuk masam and pakai lada hitam instead of cili merah untuk aura pedas.Hehe. Selamat mencuba. Sedap!Tapi still tergantung pada kepakaran anda mengagak kuantiti bahan - bahan yang ditambah sesedap rase.hehe. Ni original tau. Tak copy paste mana - mana. ;)