Thursday, December 27, 2012

Sebab blog ni sunyi


Senyuman hanya di dalam gambar. Eye bag 1kilometer dah boleh nampak, Kat tangan tengah pegang status patient baru yang tak pernah putus. Kaki sakit, lutut sakit. Nak duduk 10 minit pn susah. Yang dalam full patient. Tak kira yang bersepah2 dekat luar lagi, Itulah penangan kat Emergency unit T.T Kami berkhidmat free untuk anda, tanpa gaji.Untunglaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Thursday, November 29, 2012

Istikharahku belum terjawab..

Assalamualaikum.
Salam khamis =D
Alhamdulillah, dah 24tahun 2 hari dah umur ni bertambah. Bertambah dan terus bertambah tanpa ada brek sedikit pun. Semakin menginjak usia, berbezala pula cabaran yang setiap orang hadapi. Kalau dulu, ada conflict dengan kawan sekolah sebab terpatahkan pencil color yang dia baru beli pun kita rasa benda tu satu hal yang besar. Tingkat masalah yang dihadapi sesuai dengan usia. Semakin besar angka usia, semakin banyak dan semakin serious conflict yang bakal dihadapi.



Sekarang, mari berbicara tentang aku. Dimana - mana dalam dunia ni. Gadis - gadis dan jejaka - jejaka seumuran, topik favourite "kawin". Percayalah, biar tengah berbicara pasal apa pun, kerjaya, pendidikan, keuangan, pada akhirnya pasti akan ditimbulkan hal yang sama. "Kawin"! Sebab?Range umur 22-26 adalah range umur paling sering orang memulai alam rumahtangga. Tapi, kawin tak senang. Pilih calon yang tepat tak senang.....

Kenapa dekat blog jugak aku nak tulis semua ni? Sebab blog tempat aku berekspresi dengan bebas.Ah..tak penting buat kalian. Yang penting kepuasan dan keselesaan aku sendiri.Macam mana aku nak mulakan ni..hm..

tak jadila.bye. ='(

Sunday, October 28, 2012

Aidiladha sang perantau

Salam.
Title nak gempak.
Tapi hakikat. Nak buat macam mana lagi kan?
Alhamdulillah raya kali ni cuti. Dapatla rasa suasana raya  bersama perantau2 lain.
Walaupun teramat sedih x dapat raya dengan keluarga, smpai menangis malam tu lepas call mama.
Sayu dengar takbir.Tsk2.
Apa pun. Alhamdulillah. Junior2 and kawan2 penceria suasana.

Dengan teman seangkatan. Kesian dia tak cuti hari tu

Pagi - pagi menjoyah. Sambil2 masak sarapan untuk semua. =P

Dah sedar kamera, posingla.hehe

Salam Aidiladha! =)

Friday, October 5, 2012

Happy birthday!

Saya tidak lupa. Saya juga tidak melupakan.
Doa menjadi hadiah terbaik dapat saya berikan.
Maaf kalau ia terasa seolah terburuk yang pernah kau terima.
Tapi percayalah. Ianya yang terbaik.


Wednesday, October 3, 2012

Neonatal Intensive Care Unit (NICU)

Salam.
My 4th Cesarean section baby for that day
Bertugas di NICU, ditemani bayi - bayi baru lahir, berpenyakit, tidak cukup bulan, berarti aku harus tinggal menetap di situ. Sebab?Mereka memerlukan intensive care. Keadaan mereka boleh berubah dengan sangat drastik dalam hitungan saat saja. Tiada social life? Ye,mungkin. Mungkin aku kehilangan satu kehidupan tapi aku peroleh satu kehidupan yang lain. Mengorbankan kehidupan sendiri untuk kehidupan bayi - bayi yang baru mulai mengenali dunia luar. Tapi kasihannya mereka tidak seperti aku dulu yang lahir sihat, langsung boleh bernafas sendiri, lansung boleh tidur disamping mamaku tanpa sebarang masalah. Syukurnya Ya Allah.
Ape pun, pengalaman ini sangat bahagia. Keluar dari situ buat aku rasa rindu pada mereka semua. Semoga bayi - bayi tersebut boleh bertahan dan terus berjuang untuk hidup!

My favorite baby girl

The doctors. Doctors to-be and specialists to-be

Sunday, September 16, 2012

Kesibukan membataskan banyak hal.

Ye, kesibukan memang membataskan banyak hal. Hubungan antara sesama teman terbatas, hubungan dengan dunia maya terbatas, pengurusan hidup terbatas. Kerja, kerja, kerja. Hasilnya? Tengokla berapa bulan dah tak berisi blog ni. Maaf.

Secara ringkasnya, sepanjang blog ni sepi, banyak turun naik dalam hidup ni. Kesibukan, kepenatan, kesedihan, kegembiraan. Tahun ni memang tak beraya langsung. 3minggu of syawal berada di hospital. Tak balik - balik. Even ke tempat sewaan sekalipun. Tapi, bak orang kata, setiap yang berlaku ada hikmahnya. Mungkin kegembiraan buat diri sendiri kurang, tapi kegembiraan yang kita dapat dengan menggembirakan orang lain itu ada. Setiap ucapan terima kasih dari keluarga patient selepas anak - anak mereka sembuh dan boleh discharge buat hilang rasa penat. Setiap kelahiran baru membuatkan bibir ni tak henti tersenyum. Pengalaman yang tak semua orang boleh rasai.

Teamwork is important. Kalau takde diorang, setengah mati buat keje

Kadang - kadang memang akan terasa "kenapa jalan ini yang aku pilih?" Apa lagi kalau stress, teramat penat, hidup sendiri tak terurus. Tapi dengan fikiran yang jernih baru aku sedar, tiada yang mudah dalam hidup. Mati juga tidak mudah. Setiap satu itu beza - beza cabarannya. Tidak ada yang mudah. Jadi, bertahan dan teruslah bersemangat! This is the path u choose. This is what god choose for u to live with. Just say Alhamdulillah. IsyaAllah everything will goes well. *Positive thinking*

Personal life?hm. Perasaan dilamar lelaki untuk menjadi seorang isteri dan perasaan dilamar untuk menjadi seorang kekasih itu benar - benar berbeza kan? Anda akan rasa lebih dihargai dan dihormati. Ternyata ada lelaki yang tidak berniat menjadikan anda hanya perhiasan disampingnya tapi sebagai peneman hidupnya. Wah. Aku perlukan bantuan nasihat dari semua. Ini betul - betul sesuatu yang amat besar dalam hidup.

Pada akhirnya, semoga setiap apa yang telah dilakukan dan bakal dilakukan tiap hari boleh menyenangkan semua orang. I wish.

Wednesday, June 27, 2012

Wordless Wednesday


White coat & stethoscope lambang tanggungjawab

Friday, May 11, 2012

Istiqamah

Salam jumaat. Sayyidul Ayyam yang penuh berkah. =)



Istiqamah secara skemanya bermaksud berpendirian teguh atas jalan yang lurus, berpegang pada akidah islam dan melaksanakan syariat dengan teguh, tidak berubah dan berpaling walau dalam keadaan apa sekalipun. Tapi dari pandangan dan kefahaman saya, juga bahasa mudahnya adalah, kita konsisten dalam melakukan sesuatu. Tidaklah sekejap buat sekejap tinggal. And of course sesuatu itu adalah sesuatu yang baik. Konsisten dalam melakukan sesuatu yang baik, tidak tertakluk hanya dalam hal ibadah dan hal agama tapi juga hal - hal terkait pekerjaan, kesihatan dan kehidupan.

Jadi sudah semestinya istiqamah itu sesuatu yang baik dan patut dilakukan, bukan? Tetapi ia juga adalah sesuatu yang sangat susah, memerlukan keazaman dan kesabaran yang sangat tinggi. Memang cabaran besar buat manusia biasa apa lagi buat umat akhir zaman ini. Dengan pengaruh persekitaran, tak campur rasa malas lagi. Sebab tu la imam muda asyraf cakap "mahalnya mahar istiqamah"


Contoh terbaik, seorang perempuan yang dahulunya tidak menutup aurat dengan sempurna tergerak hati ingin menjadi muslimah sejati. Yang dahulunya sukakan berfashion. Heels,wedges,shawls pelbagai gaya ingin berubah menutup aurat dengan sempurna. Minggu pertama mungkin kelihatan mudah. Sebab keinginan yang masih menebal dan perasaan yang masih berkobar - kobar. Dahulunya tidak memakai stokin/sarung kaki, tidak memakai stokin lengan, berpakaian yang agak mengikut bentuk tubuh, tidak melabuhkan jilbabnya kedada ingin berubah kepada yang sebaliknya. Ketahuilah cabaran untuk terus kekal dengan penampilan muslimah sejati dari penampilan asalnya adalah amat tinggi. Tidak ramai yang mampu secara keseluruhannya. Ramai yang tewas termasuk saya ='( Lama - lama rasa malas nak pakai semua tu. Lama - lama rasa rindu nak pakai cantik - cantik. Lama - lama rasa selekeh pakai baju besar - besar. =( Saya amat kagum pada yang mampu melakukannya. Anda memang kuat dan hebat. Ada. Bukan tidak ada. Satu dalam seribu. Mereka idola terbaik saya. Dibanding dengan saudari - saudari yang memang dari kecil dilatih berpenampilan muslimah, mereka yang berhijrah dan mampu istiqamah lebih saya kagumi. Nak jadi macam korang jugak!!

Still, istiqamah tak sempit perbahasan untuk agama saja. Untuk kesihatan misalnya. Buat yang sakit, istiqamah makan ubat supaya cepat sembuh. Bila dah sembuh boleh sempurnakan ibadah yang patut. Buat menjadi sihat istiqamah untuk exercise. Takla obese. Nanti macam - macam penyakit boleh datang. Dan baaaaaaaaaaaaaaaaaaaanyak lagila. Jadi, jom cuba kuatkan diri untuk istiqamah nak? Jom!


Semoga entry ini ada manfaatnya. =)

Thursday, May 10, 2012

Kongsi Resepila Pulak "Ayam masam manis tomato?"

Salam..
Teramatla bosan tengok blog sendiri terbengkalai. Sepi je..
Meh. Buat pertama kalinya nak share satu resepi yang common tapi first time ubah suai tengahari tadi.
Biasa dengar dan rasa ayam masam manis kan? Mesti macam ala..boring je.Tade resepi lain ke?
Kelainannya hanyalah pada saya sebab ni percubaan pertama saya gantikan bahan yang biasa dengan bahan yang lain. Apa dia eh? Jom2. =)


Bahan - bahan

1)Harusla ada ayam
2)Bawang merah, bawang bombay
3)Bawang putih
4)Tomato
5)Sos tiram
6)Sos cili
7)Kicap
8)Lada hitam
9)Daun bawang
10)Garam,gula & air

Cara memasak:

2persons portion

1. Ayam dipotong ikut selera masing - masing. Dalam resepi ni saya pakai 4ketul ayam. Yang dah dibersihkan, dilumur dengan kunyit dan sedikit garam. Kemudian digoreng tidak terlalu garing.
2. Bawang merah yang kecil dalam 5ulas dan 3ulas bawang putih dikisar bersama setengah biji tomato. Dikisar halus.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan dikisar tadi sampai naik bau.
4. Tambahkan sos tiram, sos cili, lada hitam sesedap rase. Pandai2la agak ikot kepakaran.hehe
5. Potong bawang bombay ikut kesukaan sendiri dan masukkan sekali
6. Masukkan ayam yang dah digoreng tadi
7. Tambahkan garam, gula dan air secukup anda rasa best
8. Agak - agak dah berbubble2 mendidih angkat.
9. Hidangkan dengan menaburkan daun bawang yang dah dipotong sebagai finishing touch.

Yang bezanya kat resepi saya ni pakai tomato instead of sos tomato untuk masam and pakai lada hitam instead of cili merah untuk aura pedas.Hehe. Selamat mencuba. Sedap!Tapi still tergantung pada kepakaran anda mengagak kuantiti bahan - bahan yang ditambah sesedap rase.hehe. Ni original tau. Tak copy paste mana - mana. ;)

Thursday, April 19, 2012

Post copy paste je..

Jika RINDUKAN SESEORANG , PEJAMKANLAH MATA dan UCAPKANLAH : 

" Ya Allah Aku rindukannya keranaMu Ya Allah , Jauhkanlah aku dari perkara yang membuatkan aku lupa kepadaMu . Aku semakin mengerti, ‘JARAK’ ini bukan untuk menghukumku..tetapi ‘JARAK’ ini untuk MENJAGA aku dan dia..

Dengan ‘JARAK’ ini aku dan dia berjanji untuk BERUBAH menjadi yang lebih baik..

Dengan JARAK ini aku dan dia berjanji untuk MEMPERBAIKI cinta kepada Ilahi..

Dengan jarak ini aku dan dia berjanji untuk MENCINTAI Pencipta kami lebih dari segalanya..

Dengan JARAK ini aku dan dia berjanji untuk MENDALAMI Islam hingga ke akar umbi..

Dan Dengan JARAK ini jua aku dan dia yakin andai tiba saatnya nanti, aku dan dia akan LEBIH BERSEDIA untuk melayari semua ini dengan jalan yang diredhai..

P/S : Terima kasih ya Allah kerana memberi PELUANG kepadaku melalui jalanMu ini..terima kasih kerana memberikan JARAK itu kepada aku dan dia.... 



sumber:fb

Thursday, April 12, 2012

Nak seribu daya, tak nak seribu dalih

Assalamualaikum and hye! =)

Macam mana hari ni? Everything is ok? Firstly, jangan lupa, Alhamdulillah...Masih hidup, masih bernafas, masih sihat, masih dapat makan,minum and buat aktiviti - aktiviti macam biasa. Hidup ni sekali ni je la. Biar banyak dugaan, banyak cubaan, dihadapkan dengan kesusahan, ini je la sekali kita merasa yang namanya hidup. Mati itu pasti. Kehidupan selepas mati itu pulak berbeza dengan kehidupan dunia. Dan kita tak tau pun realiti disana macam mana. Tak pernah ada yang sudah mati bangkit dan bercerita begitu begini kehidupan disana. Yang ada, apa yang digambarkan dalam kitab kita.

Tapi,sedar atau tidak, ramai orang tahu kewujudan kenikmatan syurga dan seksaan neraka. Tapi, berapa ramai yang benar - benar yakin? Apa yang saya cuba sampaikan sebenarnya macam ni. Manusia ni susah nak betol - betol meyakini sesuatu yang hanya dibayangan. Yang belum benar - benar dirasai. Contoh, pasti ramai yang penah merasai macam mana kepanasan minyak yang mendidih. Kalau yang pernah memasak, pasti pernah terkena percikan minyak tersebut. Agak menyegat kan? Jadi, kalau disuruh seseorang itu mencelupkan tangannya diminyak yang sedang mendidih, pasti tidak ada yang mahu. Sebab, mereka yakin dengan kepanasan minyak itu. Sebab mereka penah rasa dan ianya real! Tapi sayang, keadaan ini tidak diaplikasikan untuk kehidupan selepas kematian. Dimulut kata yakin adanya syurga dan neraka. Tapi perjalanan kehidupan sehari - hari macam cakap tak serupa bikin je. Yakin ke tidak sebenarnya? Persoalan ini bermain dalam kepala saya sendiri dan tak salah jika saya kongsikan bersama. Bukan sebab saya sempurna. Kalau nak tunggu jadi manusia sempurna baru dapat kongsikan sesuatu yang bermanfaat, alamat takdela dalam dunia ni orang  - orang yang menyebarkan kebaikan. Ingat! Tiada manusia yang sempurna.

Nak seribu daya, tak nak seribu dalih. Peribahasa ini sangatlah sesuai merujuk pada kehidupan seharian kebanyakan penduduk dunia, kehidupan sementara ni. Ye la, kalau kita nakkan sesuatu tu, betol - betol mahukannya biar susah macam mana pun mesti kita usaha and fikirkan macam - macam supaya dapat dan tercapai jugak. Tapi,kalau dah tak nak, biar sebenarnya benda tu senang je nak capai takde alasan pun kita akan wujudkan alasan. Betol tak?

Biasanya hal - hal dunia memang orang nak seribu daya. Tapi hal - hal akhirat pulak jadi tak nak seribu dalih. Berapa ramai sanggup mengikat perut, saving tiap - tiap bulan nak dapatkan gadget - gadget terkini, ataupun memenuhi hasrat melancong sana - sini? Ramai kan? Ramai sangat. Sampaikan rajin berpuasa sunat. Bila ditanyakan, rajin puasa? Ala, nak jimat....hm...Berapa ramai yang sanggup bersengkang mata menahan tidur sebab nak tengok perlawanan - perlawanan tertentu? Ramai kan? Ramai sangat...Sebab apa? Sebab benda macam tu boleh ditayang, boleh dibanggakan...Kita la paling jaguh. Yang kita sokong hebat.Akula paling update. Kau ketinggalan zaman. Ini itu pun tak tau...hm...

Bab tak nak seribu dalih pulak. Bersengkang mata untuk hal dunia takpe. Tapi diajak qiamullail, alasannya esok keje, nanti mengantuk,susah nak bangun time2 macam tu dan macam - macam lagi. Melambatkan solat. Alasan baru balik dari kerja seharian dari malam smpai ke malam. Doktorla katekan. Nak rehat sekejap barula khusyu solat. Realiti. Samala jugak dengan hal menutup aurat. Saya cerita yang pada diri sendiri saja. Tudung boleh je dilabuhkan menutup dada. Tapi, bila tengok2 balik cermin, macam selekehla camni. Tak kemas. Berdalih je kerjanya. Sampai tak ingat hukum tuhan. ='(

Sudah - sudahlah dengan alasan. Dekat dunia sementara ni bagilah berjuta alasan. Nanti disana alasan apa pun tak boleh nak pakai dah. Tak terlambat untuk mengubah dan berubah. Semoga kita masih boleh dan layak menjadi golongan yang menerima buku catatan amal dengan tangan kanan kita kelak. Amin...Dalam usaha mencari syurga.. Semoga entry ini membawa manfaat buat semua

Tuesday, April 10, 2012

Sakit itu kan ujian..

Assalamualaikum and hye! =)

Manusia ni banyak keterbatasannya. Sebab kita hamba. Kun fayakun tuhan kata, maka jadilah sesuatu tu. Dekat dua minggu jugak saya sakit. Sebab tu la sunyi semacam je blog ni kan. Sakit yang memang sakit btolla. Sampai masuk emergency, kena pakai oksigen sebab sesak nafas. tuhan sajalah tau betapa sempit rasanya dada ni. Betapa tak cukupnya nafas ni waktu tu. Untung saya masih ingat tuhan, masih punyai kawan - kawan yang banyak mengingatkan untuk sabar,yang mengingatkan semua ini ujian. Sebab Allah tidak pernah membiarkan seseorang itu mengaku atau mengatakan dirinya beriman sedangkan dia tidak diuji. Dan ujian yang diberikan tidak pernah diluar kesanggupan hambanya. Ramai jugak yang menyatakan betapa beruntungnya saya sebab tuhan pilih saya untuk diuji. Asal saya tidak merungut, malah bersabar dan bersyukur kerana dipilih dan terpilih. Alhamdulillah..


Dengan sakit, Allah ingin menambah pahala hambanya. Pahala beribadah untuk orang yang sakit itu lebih besar dari orang yang sihat. Ingatlah kisah Nabi Ayyub yang sakit teruk, badannya berkudis dan diserang ulat. Dia tidak pernah merungut. Malah tidak pernah meminta untuk disembuhkan. Tapi, pada saat ulat - ulat itu hampir ke mulutnya, dia berdoa,

 "Ya Allah, janganlah engkau biarkan ulat - ulat itu menghancurkan lidahku. Aku ingin ingin menyebut namaMu, aku ingin melakukan ibadah dan berzikir kepadaMu dengan sempurna.."

Hebatnya cinta Nabi Ayyub terhadap Allah. Makin derita, makin kuat cintanya. Makin kuat diuji, makin kuat imanNya. Semoga kisah ini dapat memberi pengajaran pada diri saya sendiri dan pada semua. Instead of mengadu dekat facebook tu, mengeluh...Padahal baru demam selsema sket je baik kita tadah tangan berdoa dekat Allah. Mengadu pada dia. Dia bagi sakit pada kita sebab dia nak kita merintih pada dia. Tanda kita balas ingatan dia pada kita. Dia suka kita meminta pada Dia. Dan ingatlah juga, kalau kita sakit, banyak lagi orang yang lebih menderita daripada kita. Dalam rintihan, jangan lupa panjatkan kesyukuran..

Semoga sakit ini mendekatkan lagi saya kepadaNya.Alhamdulillah Ya Allah atas ingatanmu pada hambamu yang hina dan penuh dosa ini. Kau yang Maha pengampun, Maha mengasihi. Taubat ku pohon, syurgamu kucari. Semoga entry ini memberi manfaat pada semua.

Monday, April 9, 2012

Tiada Duka yang Abadi..

Tiada duka yang abadi di dunia
Tiada sepi merantaimu selamanya
Malam kan berakhir, hari kan berganti
Takdir hidup kan di jalani
Tangis dan tawa nyanyian yang mengiringi
Hati yang rindu tanda cinta di jalan-Nya
Namun ku percaya hati meyakini
Semua akan indah pada akhirnya
Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki s’gala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini
Waktu berputar rembulan dan matahari
Bunga yang mekar akan layu akan mati
Malam kan berakhir, hari kan berganti
Takdir hidup kan di jalani
Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki s’gala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini
Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki s’gala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini
Harap ampunkan hamba-Mu ini

p/s: Tidak semua hiburan melalaikan..

Tuesday, March 27, 2012

Rasa tertindas, tapi kenapa bukan ikhlas?

Assalamualaikum and hye peeps!
Hari ini aku kembali sebagai aku.

Hidup dengan manusia lain; sebagai seorang pekerja ataupun seorang pelajar menuntut kita untuk bekerjasama dan bertoleransi dengan manusia lain. Macam mana kita nak hidup simple sorang - sorang pun, confirm still kena berinteraksi dan lakukan something dengan orang lain jugak. Kalau tak, pegi duduk dalam gua.hehe.

Tak payah susah, senang cerita, ambil aku sebagai contoh. Aku masih seorang pelajar. Dan biasala, pelajar takkan lepas dari assignment. Bukan setakat assignment individu, tapi jugak berkumpulan. Biasanya kalau assignment individu memang takde masalah sangatla kan. Kecuali internet connection buat hal, laptop rosak, printer takde ink, memang buat hidup student agak huru - hara. Apalagi buat assignment last minit, sampai tengah malam and esok pagi - pagi sebelum pukul8 dah nak kena anta. Memang aktifla tangan ni taip msg or call sesiapa yang boleh menyelesaikan masalah.huhu. TETAPI! Assignment berkumpulan selalu menimbulkan bermacam masalah. Dan masalah yang timbul banyak kesan sampingannya. Dah masak sangat dengan keadaan yang sama. Pengalaman 7tahun di Universiti (3tahun diploma + 4tahun degree) banyak mengajar.

Masalah kerjasama itu nombor satu. Tapi efek samping dari itu yang paling banyak. Stress, emosi, bahkan boleh menyebabkan pergaduhan. Percaya atau tidak tu realiti. Biasala, manusia ni bermacam ragam. Tingkat kerajinan, rasa peduli, rasa tanggungjawab dan macam - macam rasa lagi semua berbeza. Memang stress bila assignment yang patut dikerjakan 14orang hanya digerakkan sepenuhnya oleh setengah dari jumlah sepatutnya. Mula - mula terkena memang bengang memang angin. Lama - lama, dah biasa.

Rasa tertindas dan macam kuli memang selalu. Tebal je dalam hati ni. Kalau kita protes, and biarkan saja assignment tu tanpa bahagian mereka yang bertanggungjawab, markah kita jugak yang terefek. Rasa peduli mereka tu seolah tiada. Hairan bukan? Nak mengubah orang lain susah tau. Jadi, aku ubah diri sendiri. Pertama, aku fikir, ada kerugian ke kalau aku yang siapkan bahagian orang lain? Jawapannya tidak. Sebab lebih banyak ilmu yang aku dapat and puas hati dengan keseluruhan assignment sebab majoriti aku yang buat sendiri.hehe. Walaupun berlaku sedikit kerugian masa. Tapi takpe, sebab untuk benda bermanfaat.Kan? Kedua, perlu ke aku rasa tertindas?Dipergunakan? Jawapannya, tidak perlu. Sebab mereka yang rugi. Pertama ilmu, kedua pahala. Menuntut ilmu kan dapat pahala. Plus, kalau aku ikhlaskan semua kerja yang aku buat tu insyaAllah, satu hari nanti mungkin orang lain pulak yang akan membantu?siapa tau kan? Kalau tak pun pahala ikhlas tu kan masih ada.. =)

Ok. Habis soal group member yang tak buat kerja. Kalau kes orang lain punya kerja yang takde kena mengena dengan kita pulak tapi dia mintak tolong kita buat, macam mana? Aplikasikanla jugak benda yang sama. Tolong kalau ada kelapangan, tolong yang mana mampu dan ikhlaskan. Orang yang mintak tolong pun agak - agakla. Kalau orang dah tolong anda tidak patut sama sekali complain. Apa lagi kalau orang tu tolong anda tanpa sebarang ganjaran. Belanja makan pun tak. Ikhlas - ikhlas pun boleh burn akhirnya.Haha.Tapi kalau dipaksa buat agak payah jugak nak ikhlas, kan?Aku manusia biasa. Hehe.Peace! ^.^ v

Monday, March 26, 2012

Pink untuk baby girl, biru untuk baby boy?

Assalamualaikum and hye peeps!

Sunyi blog tak bererti sibuk. Manusia, kadang - kadang rajin, kadang - kadang malas. Istiqamah itu susah. Lumrah. Ok, now back to the main topic. Maksud tersirat title post kali ni adalah, aturan - aturan yang manusia wujudkan. Persoalannya kenapa macam tu? Benda ni terilham dari situasi semalam. Semalam saya berjalan- jalan cari barang baby yang belum diketahui jantinanya. Jangan salah faham, bukan bakal baby saya ye. Belikan sebagai hadiah untuk seorang senior yang baru je grad dan sudah pun bergelar seorang doktor dan seorang isteri dan bakal ibu. Dalam hati sungguh cemburu. hihi. Dalam sibuk survey, mencari yang sesuai, pilihan selalu terhambat oleh ketentuan jantina. Maksudnya, kan masih belum diketahui jantina si bayi, jadi kalau nak beli baju tak tau nak beli warna apa. Nak beli baby carrier pun ada pilihan warna. Macam tu jugak botol susu, selimut, dan macam - macam lagi la. Biasanya warna yang famous ada dua. Pink dan biru. Dan kebiasaannya juga Pink seolah ditakdirkan untuk perempuan dan biru ditakdirkan untuk lelaki. Terdetik jugak dihati ni. Habis, perempuan tak boleh pakai warna biru? Lelaki memang tak boleh sama sekali pakai warna pink. Kata siapa? Peraturan siapa? dan ketetapan siapa? Satu jawapan yang pasti, kebiasaannya memang sudah begitu.

Kadang - kadang kebiasaan membuat manusia mengangkat diri mereka sendiri menjadi pencipta aturan terhebat dan tak lupa hakim terhebat dalam menghakimi sesama mereka. Contoh, kebiasaannya, dari statistik dan kajian yang dijalankan, remaja - remaja yang duduk dibandar dan mengalami masalah dalam keluarga lebih cenderung untuk terlibat dengan masalah dan gejala - gejala sosial. Jadi, kalau adala tiba - tiba mak cik semah dengan mak cik zaiton tengah balik dari pasar ternampak pasangan remaja berpelesaran tak tentu arah, common judgement yang akan terpacul keluar dari mulut atau pemikiran mereka adalah "Ni la jadi kalau duduk bandar, mak bapak sibuk sangat keje sampai tak ingat kat anak" No? Adilkah begitu?

Contoh lain. Biar sebaik mana pun seorang remaja lelaki itu, biarpun cuma sekali, dia pasti pernah terlibat dengan sebarang bahan - bahan lucah baik video, audio, gambar, atau perbuatan lainnya. No? Adilkah statement begini? Aturan siapa? Dek kerana statistik atau kebiasaannya begitu, rosak imej remaja lelaki keseluruhannya. Lebih parah, sampaikan ada yang berpendapat, biasala tu.. Seolah tiada yang salah. Aduh.tepuk dahi sendiri. Menjijikkan tahu?

Banyak lagi sebenarnya contoh - contoh aturan manusia. Banyak. Memang terlalu banyak. Sampaikan, sampai disini saya sudah menjadi speechless secara tiba - tiba. huhu. Pokoknya, kita kena sedar, kita manusia, banyak keterbatasan. Pemikiran terbatas, pengetahuan terbatas... Jadi, sebenarnya kita tidak layak menilai sesuatu berdasarkan sesuatu yang belum jelas, sesuatu yang kita dengar sayup - sayup je dan apatah lagi menjatuhkan hukuman. Tidak adil. Jangan kita menghakimi seseorang kerana jantinanya. Memang masa dia dalam perut mak dia, dia mintak dengan tuhan dia nak jadi perempuan atau lelaki? Tidak kan? Kesimpulannya jangan dihakimi seseorang atas sebab yang dia sendiri tidak boleh ubah.

"Aku tak suka kau sebab kau berkulit gelap. Biasanya orang macam kau jahat."
"Bapak kau pembunuh. Kau pun mesti jahat jugak"
"Aku benci kau sebab kau lelaki. Lelaki semua jahat. Macam bapak aku"

Jangan. Jangan dan jangan. Tidak adil. Tidak adil. ok? Dan sebagai tambahan, jangan juga suka hakimi seseorang kerana masa lalunya. Yang berlalu itu sejarah. Jangankan kerana satu kesalahan, seribu kebaikannya dilupakan. Jangan lupa, manusia tidak pernah lepas dari kesilapan. sedangkan Nabi Adam pernah melakukan kesalahan dengan melanggar larangan, inikan pula manusia biasa. Yang penting, pada akhirnya seseorang itu berubah. Yang lalu sedia untuk dilupakan..Semoga entry ini ada manfaatnya untuk semua.. =)

Tuesday, March 20, 2012

Maruah dan wanita

Assalamualaikum and hye peeps!

Maruah dan wanita. Kedengaran serious kan? Memang serious. Maruah dan kehormatan bukanlah sesuatu yang patut dipandang enteng. Baik zaman dahulu mahupun zaman sekarang. Buat umat Adam ataupun umat Muhammad. Maruah dan kehormatan, apalagi buat seorang wanita adalah suatu anugerah yang memang dari lahir semua perempuan ada. Semua dianugerahkan dengan darjat kehormatan yang sama oleh Maha Pencipta. Sesuai meningkat usia seseorang wanita itu, maruah dan kehormatan yang pada awalnya sama sudah mulai berubah darjat tergantung didikan,iman dan kesedaran dalam diri masing - masing.

Apa yang ingin saya sentuh disini sebenarnya bagaimana harga maruah dan kehormatan seseorang perempuan semakin beredar zaman kelihatan semakin merudum jatuh. Perhatikan saja statistik hubungan luar nikah, kelahiran anak - anak tidak sah taraf, sudah cukup menjadi bukti tanggapan ini. Tidak dinafikan, tidak semuanya, tapi secara keseluruhan, itulah realiti. Tidak pantas juga dengan munculnya masalah seperti ini kita lantas menuding jari pada pihak - pihak tertentu. Sebagai contoh, tipikalnya tudingan jari masyarakat;

"Ni salah perempuan la ni. Suke pakai seksi"
"Ni salah lelaki la ni. Tak reti kawal nafsu"
"Ni salah kerajaanla ni yang pegi tayang cite2 mat salleh kat tv banyak2 nape?"
"Ni salah mak bapak la ni. Tak reti didik anak"

Dan akhirnya tuding punya tuding, apa yang selesai? Apa pun tak jadi. Habis, adakah pada akhirnya anda ingin salahkan tuhan kerana mewujudkan nafsu?????? Berhenti menyalahkan dan semak diri sendiri. Pertama, wanita harus sedar maruah dan kehormatan itu tidak ternilai harganya. Tidak dapat diganti lagi seandainya sudah hilang. Traumanya menghantui seumur hidupmu wahai wanita. Pedulikan pujuk rayu lelaki yang menjanjikan pernikahan sebagai tiket untuk mereka merenggut kehormatan tertinggimu wahai wanita. Kalau benar dia menginginkanmu sebagai permaisurinya, pasti dia terus ke orang tuamu. Am i right? Buat yang lelaki, anda harus sedar tuhan tidak wujudkan nafsu tanpa penyelesaian. Kalaupun belum waktumu untuk punyai pasangan hidupmu, kan masih ada yang namanya jauhi godaan, elakkan pertemuan. Semuanya ada. Cuma kita yang harus bijak mengawal nafsu dan akal fikiran, bukan membiarkan nafsu yang mengawal kita. Saya tidak berniat memain peran sebagai ustazah. Cuma hati ini tersinggung dengan realiti yang terjadi.

Buat yang beragama Islam, Al- Quran telah menggariskan. Segala - galanya. Tapi biasala, manusia sering lupa. Bukan melayu sahaja yang mudah lupa. huhu. Biar saya yang menulis ini masih terkontang kanting mencari jalan yang lurus, tapi kesedaran dan niat untuk berkongsi pendapat itu mengatasi segalanya. Kita sering ingat tuhan pada saat susah, sakit dan derita. Bila kekononya bahagia dengan yang tercinta, kita lupa. Kita serah benda yang paling berharga yang tak ternilai tuhan dah free2 anugerah kat kita. Kita layankan nafsu yang dah mulai beraja. Lepas tu something goes wrong lagi, kita cari tuhan balik. Mana taknya tuhan perli kita?

“Dan apabila manusia ditimpa bahaya, dia berdoa kepada Kami dalam keadaan berbaring, duduk, atau berdiri, tetapi setelah Kami hilangkan bahaya itu darinya, dia kembali (ke jalan yang sesat), seolah-olah dia tidak pernah berdoa kepada Kami untuk (menghilangkan) bahaya yang telah menimpanya. Demikianlah dijadikan terasa indah bagi orang-orang yang melampaui batas apa yang mereka kerjakan.“ 
Surah yunus,ayat 12

Malu tak?malu kan?

Ada satu quote yang sangat terkesan buat saya dan saya harap terkesan juga pada pembaca wanita sekalian yang ingin saya kongsikan. Semoga bermanfaat.

‎" You might be married to the worst man on earth, like Asiah who married Firaun (Pharoah), but it didn't change her (aqidah). 
You might be married to the best man on earth, like Nabi Lut's wife, yet that doesn't mean you're going to Jannah with him. 
You might not be married at all, like our beloved Maryam yet Allah SWT places your status above all other women on earth. 
Have faith in Allah always and place your full trust in Him. He's the central focal point of our lives " 

- Heba El-Hadda 


Wahai wanita,jagalah memang kehormatanmu kerana ianya anugerah. Wahai lelaki hormatilah wanita kerana sedangkan Tuhan saja mengangkat darjat wanita. Siapa pula kamu??Semoga entry ini mendatangkan manfaat.

Monday, March 19, 2012

Pungguk Si Gadis

Dikala malam berlabuh
Diri diselimuti sepi
Bertemankan irama tarian rintik hujan
Bayu dingin berhembus kepipi
Membangunkan gadis dari lamunan
Igauan semalam yang menghantui

Biar secantik mana sinaran rembulan
Pungguk si gadis tidak lagi merindu
Biar dibawa turun ke ribaan
Pungguk si gadis memilih sepi
Ekspresi si gadis… Mati
Pungguk si gadis perlu remedi
Agar kembali seperti azali
Agar keindahan dinikmati
Yang kekal abadi

p/s:Ini cerita aku.Gadis yang menafi pungguknya

Persahabatan berlainan jantina

Assalamualaikum and hi peeps!

Persahabatan berlainan jantina. Atau senang cerita bersahabat atau berkawan antara lelaki dan perempuan. Ianya bukanlah menjadi masalah yang besar bila terms bersahabat, berkawan atau berteman ini sekadar yang biasa - biasa. Maksudnya tidak kecik ati bila kau tak ingat besday aku, tak wajib bagi hadiah bila hari - hari penting, tak kisah kau nak rapat dengan siapa pun. Yang macam tu. Pernah ada pendapat yang mengatakan, perempuan dan lelaki sebenarnya tak boleh bersahabat baik. Sebab macam - macam mana pun akan wujud satu perasaan yang lebih dari seorang sahabat atau kawan. Ye ke?

Pada saya, pendapat itu tidaklah 100% benar. Sebab ia sebenarnya tergantung pada niat seseorang itu pada saat mereka memulai hubungan antara mereka sebagai teman. Katakanlah Ahmad mendekati Intan dan memulakan salam perkenalan. Mengambil berat, mendengar masalah sampaikan semua benda kecil senang intan ceritakan pada Ahmad. Akhirnya jadilah bestfriend. Dan hubungan persahabatan ini mutual. Macam mana Ahmad layankan intan macam tu jugakla Intan layankan Ahmad. Tidak perlu berbalas sms tiap hari, cukup masing - masing tau; anytime, any problem u can come to me. U can count on me. InsyaAllah tidak wujud perasaan mencintai dan dicintai tu kalau memang niat dari awal suci untuk persahabatan sahaja. Dan biarpun Intan atau Ahmad dikatakan sudah mempunyai pasangan, itu sedikit pun tidak akan mengubah persahabatan mereka. Saya bercakap bukan sekadar bercakap kosong atas pandangan semata. Ia berlaku sendiri keatas saya.

Sahabat baik saya En.S. Kami sudah bersahabat lebih 6tahun. Kami berkenalan sewaktu sama - sama sekelas waktu diploma dulu. Entah macam mana tiba - tiba kami macam belangkas. Tapi hanya pada saat kuliah saja. Maksudnya time kelas suka duduk gosip sama - sama, time rehat makan sama - sama, group assignment bergroup sama - sama. Thats it. Tapi extra sikitla. Kalau masing - masing punya masalah, kami masing - masing akan mencari masing - masing. Tak kisahla masalah kawan or masalah cinta or apa masalah sekalipun. Cuak nak exam ke, PMS ke tiba - tiba rasa nak menangis, dia yang saya cari. Saya tau saya beruntung punyai dia sebagai teman dan sahabat. Walaupun sering "Hubungan" kami ini dicemburui kekasih masing - masing, tapi kami tidak peduli. Sahabat dan pasangan mempunyai role yang berbeza. Keduanya kami perlukan. =) The main point is, lelaki dan perempuan memang boleh menjadi sahabat baik!


Mungkin ada pula yang setuju dengan pendapat "perempuan dan lelaki tidak boleh bersahabat baik". Penyebab utama yang saya dapat tangkap adalah akan wujud perasaan yang lain dari seorang sahabat. Nak tau kenapa? Sebab mungkin seseorang menggunakan gelaran "teman" atau "kawan" atau "sahabat" itu untuk mengenali dan mendekati seseorang. Sebab itu pengakhirannya begitu. Paling jelas, pada saat si Ahmad atau si Intan punyai kekasih hati, yang menganggap dirinya teman tadi menjauhkan diri. Kenapa anda harus lari kalau memang anda ikhlas bersahabat dengannya? Alasan tak mahu kacau daun. This is very typical. Tidak ada sahabat sejati yang menjauh pada saat temannya punyai kekasih atau sudah bertemu pasangan hidup. Seharunsya anda tetap disisi, meyokong dan turut berbahagia bersamanya. Macam saya dan Mr.S. Sahabat dunia akhirat saya. =)

Bak kata lirik 1lagu Indonesia ni. Persahabatan bagai kepompong. Yang akan menjadi ulat seterusnya kupu - kupu. Bererti, semakin kita menghargai dan menjaga persahabatan kita, ianya  InsyaAllah akan menjadi sesuatu yang lebih indah. Hidup ini singkat. Jadi, hiasilah dengan sebaik mungkin. Hargai sahabat anda. Baik lelaki mahupun permpuan =)

Saturday, March 10, 2012

Siapa kata doktor kaya?

Salam and hi peeps!

Kali ni tetibe nak bercerita mengenai pendapatan seorang doktor yang dikatakan besar. Hidup pun mewah. Bila cakap study medic, orang pun mulala.Untunglaaaaaaaaaaaaaa DOKTOR. Nak tau untung tak untung, baca betol2 entry ni sampai habis.


Flow chart diatas ni menunjukkan jalur hidup kerjaya seseorang yang bakal dan bergelar doktor. Kalau tengok dari awal belajar je dah lama. Antara course yang paling lama la dibanding dengan course2 lain. Standard 5tahun. Ada jugak yang 6tahun. Habis je kene haousemenship(HO) atau bahasa melayunya latihan siswazah. Disebabkan ini version agak lama, (2006) setahun je tempohnya. Tapi sekarang dah jadi dua tahun. Selesai latihan siswazah (HO), dapatla jadi medical officer (MO). MO pulak wajib berkhidmat 3tahun. DAn flow seterusnya yang disebelah kiri, kenaikan pangkat tanpa meneruskan ke peringkat specialist. Kalau yang kanan untuk yang masih punya kudrat dan minat untuk teruskan sampai peringkat specialist. Apa beza antara jalur kanan dan kiri? Biarpun pangkat sama, tapi haruslah ada beza. Lanjut ke yang seterusnya dibawah.


Rajah diatas adalah anggaran pendapatan untuk yang memilih jalur kiri. Kenaikan pangkat dan gaji tanpa meneruskan ke peringkat specialist. Tengokla sendiri. Banyak sangat ke dibanding dengan kesibukan dan masa kerja yang panjang? Kaya ke? Terserah penilaian anda.

Rajah terakhir ni memangla nampak sedap je jumlah dapat tiap bulan. Tapi masa yang diambil untuk sampai ke tahap ini? Kalau perkirakan untuk diri sendirila kn paling cepat boleh rase pegang berbelas ribu perbulan mase umo dah 34tahun. Tapi,kuat ke?he..InsyaAllah kalau ada rezki. =) Tapi pengorbanan masa dan tenaga tu amatlah besar. Selaku seorang perempuan, dalam menginginkan kerjaya yang bagus, tak pernah melupakan impian membina keluarga yang harmoni, bahagia..Tapi boleh ke seimbangkan semuanya?Wallahualam..Usaha yang terbaik, ketetentuan ada padaNya. InsyaAllah itu yang terbaik buat kita =)

p/s:jadi,sesiapa yang nak doktor kaya, takkan ada yg muda - muda.Yang tua banyak =P Tapi..bintang saya jangan.saya punya! =D

Tuesday, March 6, 2012

Dear babies..

Salam.
Dear babies, kakak miss you guys sooooo much!
Your cuteness, your laugh, always make me feel better, makes me forget about problems,adult stuff..
I wish you guys are here. So that i dont feel empty and forget about other things.
Really, i miss all of you. ='(






p/s: I dont need anybody else. I just need Allah, mama, abah, adik2 and of course the babies. I really wish everyone are here with me =(

Thursday, March 1, 2012

Menjadi yang terakhir...

Salam and hello peps!
Entry yang insyaAllah bermanfaat walaupun terselit cerita peribadi ;)

Its been a while since the last time i wrote something here. Agak sibuk. apa lagi exam dah sangat dekat. Today, officially baru habis clinical skill. Skill yang paling memenatkan, cardiopulmonary resuscitation or orang selalu panggil CPR. Sebenarnya skill ini amat penting diketahui dan dipelajari umum sebab indikasi melakukan tindakan ini adalah pada orang yang nadi karotisnya tidak teraba atau macam yang anda biasa lihat di drama - drama, nadi yang orang raba kat leher tu. Yang mana ia menunjukkan bahawa mangsa mengalami henti jantung.

Bayangkan kalau jantung berhenti,mesti mati kan? Ternyata sebenarnya jantung itu masih boleh berdegup jika dilakukan tekanan pada titik tertentu didada dengan frekuensi tertentu dan kekuatan tekanan tertentu. Hati - hati, terlalu kuat boleh menyebabkan mangsa cedera lebih parah dan tidak cukup adequate pun sia - sia jugak. Kat mana - mana pun sekarang dah banyak diajarkan CPR kn? Jadi tak perlula rasenya saya membebel panjang - panjang pasal teknik CPR ni. Google je mesti banyak. Yang saya excited nak cerita pasal teknik menggunakan defibrillator ataupun satu alat yang menggunakan elektrik untuk memberi renjatan dan mengembalikan degupan dan irama jantung. Ala, alat ni pun banyak kat drama - drama. Rasenye korang tau kot.

CPR biasanya dilakukan 5cycle dengan tiap satu cycle 30kali tekanan pada dada dan 2kali bantuan nafas mouth to mouth or pakai ambu bag. Dan kalau keadaan masih tidak berubah ulang lagi cycle yang sama. Kalau tak berubah jugak bagi adrenalin. Tak berubah lagi inilah masanya untuk defibrillator. Set smpai 360j, dengan satu pad pada apex jantung dan satu lagi bertentangan, lakukan proses defibrillasi.

Posisi pad defibrillator tu mcm ni la

Selaku kumpulan terakhir belajar resuscitation ni kami satu - satunya yang dapat ilmu teknik ini dan selaku orang terakhir yang melakukan CPR, saya berpeluang melakukan sendiri teknik defibrillasi. Seronok dengan ilmu baru dan peluang yang diberikan. Rase sangat bertuah, Alhamdulillah~ =)
Menjadi yang terlambat atau yang terakhir tidak sentiasa negatif dan merugikan. Allah telah menetapkan sesuatu mesti berhikmah. Sabar, dan nantikan saja. Dia perancang yang terhebat. Sama jugak macam menjadi yang terakhir buat seseorang yang istimewa. Bukankah ianya sesuatu yang terindah? =)
Semoga hari anda juga dipenuhi hikmahNya. Sekian.

Thursday, February 16, 2012

Doktor Umum Yang Baik..

Assalamualaikum and hello2 peeps!

Entry yang agak panjang, serious tapi penuh dengan info.
As promised, this time i will share a very good lesson that i learned yesterday. Semalam, kami telah diberi satu case emergency & traumatology. So,basically, we have to crack the case. For your info, the most important thing in traumatology cases are time. Yes, time. Setiap saat itu berharga. Anda terlambat sesaat, patient mati. Letak kebelakang persoalan "Patient ni sakit apa? Apa diagnosis dia?" Tapi pentingkan "adakah saluran pernafasan dia clear? Ada tak keadaan yang boleh menyebabkan dia mati mendadak? Apa yang boleh saya pakai disekeliling saya untuk menyelamatkan patient tersebut?" Itu adalah contoh - contoh persoalan yang patut dan tidak patut wujud dalam fikiran sewaktu anda menghadapi patient yang mungkin saja anda temui dimana - mana. Tidak kira diatas jalan kerana kemalangan jalan raya, di shopping complex kerana sakit jantung, dan sebagainya.

Buat pengetahuan umum, tugas menyelamatkan nyawa ini tidak tertakluk dan terpikul diatas bahu manusia yang digelar doktor sahaja. Sebab, anda tidak boleh mengharapkan doktor boleh berada dimana -mana. Kalau dihospital mungkin. Tapi kalau ditempat - tempat umum? Oleh kerana itu, ada yang namanya BLS atau basic life support. Yang memang diajarkan kepada orang umum supaya boleh menangani sendiri kes - kes emergency sebelum kedatangan doktor ke tempat kejadian. BLS ini termasuklah memastikan patient bernafas dengan baik tanpa masalah sumbatan pada jalan nafas. Malah sampai ke satu teknik bantuan pernafasan "Cardiopulmonary resuscitation" atau CPR boleh dilakukan orang umum kepada pesakit yang mungkin jantungnya terhenti. Oleh itu, harus bagi setiap masyarakat menyedari kepentingan menguasai teknik - teknik sebegini. Supaya tidaklah nanti ada kecemasan yang terjadi, patient yang sebenarnya boleh diselamatkan, mati begitu sahaja kerana dibiarkan tanpa pertolongan awal gara - gara menunggu doktor sampai. Kasihan...

Buat pengetahuan umum juga, emergency and traumatology juga menekankan prinsip "gunakan apa sahaja yang ada disekeliling anda untuk menyelamatkan mangsa". Contonhya, jika didapati mangsa mengalami suatu keadaan yang disebut "Tension Pneumothorax" dimana berlaku pengumpulan udara dalam rongga pleura yang menempatkan peparu sehingga menolak peparu kearah bertentangan dan menyebabkan ianya gagal untuk mengembang, lantas mengganggu pernafasan normal. Keadaan ini sangat bahaya dan perlu diatasi dengan segera.


Tindakan yang seharusnya diambil kalau dihospital adalah thoracocenthesis dengan menggunakan jarum yang sterile yang ditusuk dibahagian tertentu(2nd intercostal space) untuk mengeluarkan udara terperangkap. Namun, jika keadaan seperti ini ditemukan dijalanraya mahupun ditempat - tempat awam, orang yang berpengalaman melakukannya harus melakukannya dengan apa saja. Boleh jadi dengan pen atau apa - apa saja yang boleh menusuk dan mengeluarkan udara terperangkap. Jadi, anda jangan terkejut seandainya anda ternampak tindakan seperti itu dilakukan. Dan buat orang yang melakukannya juga, pastikan anda tahu apa yang anda lakukan supaya ia tidak mendatangkan kemudaratan yang lebih kepada mangsa.

Dan...banyak lagi keadaan - keadaan lain yang terlalu panjang untuk dijelaskan dalam satu post. Almaklumla ini bukan post yang copy paste,original typing sebijik - sebijik dari saya sendiri.huhu. And as the discussion goes further, banyakla kemungkinan - kemungkinan yang dikeluarkan yang mungkin dihadapi oleh patient didalam case tersebut. Secara ringkasnya, didapati mangsa tersebut tachypnea (bernafas dengan cepat) dan nadi radialnya tidak teraba. Kemungkinan tersebesar dia mengalami shock! Boleh jadi hypovolemic shock kerana kekurangan cairan yang boleh disebabkan kerana perdarahan dan dehydration, boleh jadi cardiogenic shock kerana masalah - masalah jantung, boleh jadi anaphylactic shock kerana allergy reaction dan sebagainya,

Dan pada saat saya mengutarakan sesuatu sebagai jawapan kepada pertanyaan2 sdaripada pecialist tersebut, komen yang sering saya dapat adalah "apa yang kamu kasitau itu sudah benar,tapi masih ada penjelasan yang lebih tepat lagi." Berulang - ulang kali. Sehingga akhirnya "Saya tau kamu itu sangat memahami konsep bagaimana terjadinya sesuatu keadaan darurat dan bagaimana timbulnya sesuatu kondisi penyakit. Akan tetapi, adalah lebih bagus kiranya kamu bisa memberi jawaban yang lebih akurat. Dengan kondisi sekarang, kamu sudah bisa menjadi doktor umum yang baik, tapi untuk menjadi spesialis, nilai itu kamu harus pelajari dengan lebih banyak lagi" I take it as pujian, and also galakan. FYI, specialist ni orang indonesia. Sebab tu cara bercakapnya macam tu. Yang dimaksudkan sebagai doktor umum itu adalah doktor biasa. The person who medical student will become after they graduating from their 5years medical program. Menjadi doktor umum yang baik memang adalah matlamat jangka pendek yang ingin saya capai. Jadi, Alhamdulillah bila ada specialist yang sudah menganggap saya boleh menjadi doktor umum yang baik. Saya tidak mendabik dada dan menyatakan saya sudah cukup bagus tapi cukup jika saya sudah terarah kearah itu. Alhamdulillah~

Biar saya bukan student yang paling cemerlang disini atas penilaian gred, tapi saya ingin menjadi yang cemerlang atas dasar ilmu. Kerana tidak ada gunanya belajar untuk A kerana sesudah kita mendapatkannya pasti ilmu itu akan hilang. Tapi kalau kita belajar untuk ilmu, insyaAllah A juga akan menyusul, malah ilmunya berkat dan insyaAllah konsep ilmu itu kekal untuk jangkamasa yang panjang. Semoga post kali ini dapat memberi sedikit sebanyak info dan kebaikan untuk yang membacanya. Salam =)

Tuesday, February 14, 2012

Konsep blog?

Salam sejahtera keatas kamu n hi! =)
Mood sopan, pakai saya.
Saya dah berblog lama..Biar tak dicommercialkan tapi saya puas. Selain menulis, saya suka membaca. Biasanya, setiap blog ada konsep masing - masing. Antara yang saya pernah baca dan masih membacanya, berkonsepkan nak tembak orang je dengan bahasa kasarnya iaitu blog SARKASIS, blog yang menceritakan kisah hidup dan pengalaman seorang doktor iaitu blog SAYA DOKTOR, blog yang menceritakan tentang makanan seluruh malaysia ala - ala jalan - jalan cari makan, blog yang sentiasa mengutarakan pendapat tentang sesuatu isu iaitu blog MYNAMEISNAMEE..Dan paling banyak dan bersepah personal blog. Blog saya pula dikategorikan sebagai blog personal? Or lebih tepat lagi rojak?hm..

Dan kalau boleh terlintas dihati ini, mulai saat ini saya ingin menyumbang sesuatu melalui minat menulis ini. Jadi saya fikir, elok kalau saya ingin jadikan blog ini lebih terarah dan dapat memberi manfaat kepada orang yang membacanya. Bila dah ada matlamat yang jelas, barula boleh commercialkan, ye tak?

Jadi,kemungkinan besar saya ingin mengikut jejak langkah Dr.Azzad penulis blog saya doktor. Dia sentiasa memberi informasi tentang dunia perubatan berdasarkan pengalaman peribadinya yang sedikit sebanyak boleh dijadikan panduan buat bakal - bakal doktor atau sesiapa pun. Biarpun sekarang sudah jarang dia hadir dengan entry baru, mungkin kerana keterbatasan waktu. Anything that i learned, or anything that i will learn in future i will try to share it here. Semoga ada kelapangan waktu untuk itu. Semoga niat ini boleh terlaksana dan memberi manfaat untuk semua. Tak rugi berkongsi ilmu kan? Ia takkan pernah berkurang apabila dikongsi malah akan terus bercambah insyaAllah...Jom belajar dan berkongsi! =)

Monday, February 13, 2012

Pembaca blog

Salam sejahtera ke atas kamu.. And hi! =)

Yeah..Idea mencurah - curah..Sifat kerajinan dah sampai untuk menulis. Sebab tu ada je post baru kat sini. Hehehe. Post kali ini ideanya dicetuskan oleh beberapa pembaca blog yang menyuarakan beberapa idea yang nampaknya aku takkan buat sebab aku ada sebab aku yang tersendiri.

Adala beberapa kawan pembaca setia disini komen, "Kenapa kat blog ko tak boleh komen? Macam mana orang nak bagi pendapat dan saranan?" "Ko tak nak letak link - link ke kat blog ko? Barula senang orang nak lawat blog ko balik?" "Cara ko cmtu ada ke orang nak baca blog ko?"

Jawapannya adalah...Aku sengaja disablekan komen sebab memang tak nak orang komen, kutuk, publicly. Sebab aku menulis hanya untuk orang baca. Orang yang aku kenal. Aku tak nak orang yang entah siapa - siapa baca lepas tu komen bukan - bukan and judge aku padahal dia kenal aku pun tak kan? Selalu aku tengok blog - blog yang faymes tu perrrrrrrgggghhhhhh..Komen baik banyak. Yang tak baik lagi banyak. Komuniti pendengki ni banyak sebenarnya. Maklumla. Dunia akhir zaman. Jawapan untuk  soalan kedua memang aku sengaja tak nak letak dengan alasan yang hampir sama, tak nak ramai sangat strangers yang baca blog aku. Biarla kalau tade orang nak baca pun. Yang penting aku happy and bahagia menulis apa yang aku rasa nak tulis. Ha. lagi satu. Kebiasaannya aku menulis apa yang aku lihat banyak berlaku dalam masyarakat hari ini and relatekan dengan diri aku sendiri. MASYARAKAT disini boleh jadi sesiapa sahaja. Anda kena ingat, KEBETULAN itu wujud. Aku tidak pernah menuding jari pada orang  - orang tertentu. Tapi oleh kerana mungkin pembaca tersebut terlupa wujud istilah KEBETULAN dalam kamus dewan bahasa dan pustaka, jadi aku telah dimaki - maki. Sabar jela~ Tu tanpa sebarang link and publisiti terhadap blog ni tu. Kalau aku dah promote - promote, terfeymes (ok,aku bermimpi disiang hari), silap - silap kena simbah asid pulak. Gulp! Nauzubillah. Mintak jauh~ Jadi segala pertanyaan sudah dijawab. Sekian, terima kasih =)

p/s: kalau anda tidak suka penulisan saya, sila jangan type nama saya diruangan search website tu ok? =P

Sunday, February 12, 2012

Fashion Victims!

Assalamualaikum & Hye! =)
Kali ni nak pakai akula.Santai sikit.

Dunia zaman sekarang, semua benda berkembang pesat. Teknologi terutamanya dan tidak ketinggalan fashion. Tapi kadang - kadang, semakin dunia menganjak usia, semakin pelik - pelik trend fashion yang ada especially yang diminati dan diikuti anak - anak muda. Dari pemerhatian aku, ada beberapa trend yang sangat banyak diikuti anak - anak muda zaman sekarang. Antaranya:

1) Nerdy glasses
2) Fake eyelashes
3) Fashion "muslimah" yang bermacam - macam nama
4) Colored contact lenses
5) FAKE BRACES???

Dan kalau anda perasan, fashion ni sebenarnya recycle semula je. Misalnya nerdy glasses, orang zaman dulu - dulu dah lame pakai spec besau - besau ni. Pastu start jadi kecik even ade yang frameless and sekarang keluar balik yang besar - besar atau ramai orang panggil nerdy glasses untuk mendapatkan nerdy look. Kalau memang rabun takpe. Ini kebanyakan yang pakai tak rabun pun. Saje nak berfashion. Ish,membazir je.


Next, fake eyelashes. Memangla nampak cantik, tapi buat yang muslim,jgn lupa. Segala yang fake hukum memakainya adalah haram. Aku sendiri admire dengan kecantikan orang bila dah pakai fake eyelashes ni. Tapi disebabkan ianya HARAM, maka tak penah sekali pun aku beli, apa lagi memakainya. Pertama, ikut perintah agama. Kedua,jimat! See..tidak ada hukum dalam agama yang menyusahkan dan membebankan umatnya. Malah,lebih memudahkan lagi ada. =)

Biar bulu mate tak melentik. Yang penting cukup sifat. All praise to Allah. Alhamdulillah~

And..Walaupun aku ada listkan 5trend fashion yang paling banyak diikuti anak - anak muda zaman sekarang, (yang tak muda pun ada yang ikut rasenya) tapi aku skip yang lagi dua sebab tak sesabor nak ulas pasal yang satu ni. FAKE BRACES! Sebelum tu, aku juga pemakai contact lense. Tapi bukanla yang warna - warna. Tak sukala. Tak neutral. And aku tak pakai atas nama fashion, tapi sebab aku rabun ok! And aku pakai spec hanya di bilik sebab aku tak suka nerdy look!haha.

 Ok, back to fake braces. Aha..buat yang tak tau, fake braces ni biasanya dipakai oleh orang - orang yang dah bergigi cantik dan teratur tapi diorang rase pakai braces tu cantik smpai sanggup letak biji - biji besi kat gigi tu sebagai eksesori. Manusia hai manusia. Dimana rasa syukurmu? Kalau akula diberi pilihan, aku tak mau pakai braces. Da la makan sangkut - sangkut dekat besi and dawai tu, tiap - tiap bulan kene pegi dentist untuk ganti band. Pastu 2,3 hari tak boleh makan macam biasa sebab sakit. Tapi dah nasib gigi buruk sangat..Sampai confidence diri jatuh sebab gigi. Terpaksala pakai. Alhamdulillah, hasilnya memuaskan. Dan sekali lagi, aku pakai bukan untuk berfashion tapi sebab keperluan.

Ni pun dah hampir setahun pakai. Baru dapat rasa confident sket.hehe

Banyak lagi sebenarnya trend - trend yang semakin menjadi - jadi sekarang ni sampai tak larat nak ulas pasal semua tu. Cukup - cukupla ni. Jadi, aku rase memang banyak manusia sekarang adalah fashion victims! Anda rase?

Love life

Assalamualaikum & Hye! =)

Ramai orang pasti pernah bercinta kan? Apalagi anak - anak muda zaman sekarang. Semua ada  rasa ingin mencintai dan dicintai. (Sila muntah kerana mood penulisan sekarang adalah mood serious maka ayat - ayatnya memang agak begini). Biar perasaan sayang dan suka terhadap pasangan masing - masing itu digelar atas nama yang sama iaitu cinta, tapi setiap orang mengekspresikannya dalam cara yang berbeza. Ada yang romantik, ada yang manja dan lain - lain lagi. Memandangkan sekarang zaman dah advance, semua nak pakai teknologi. Ada facebookla, twitterla, blogla. Jadi semua media - media ini biasanya tidak terlepas dari menjadi medium untuk mereka mengekspresikan cinta mereka. Itu bermakna, walaupun yang bercinta itu cuma mereka berdua, tapi mereka sebenarnya ingin seluruh dunia tau!

1) Upload gambar dekat facebook
2) Tulis dekat blog
3) Buat video cinta dekat youtube

Mungkin adala yang akan cakap, "Eh, penulis blog ni. Macam tak sedar diri pulak dia pon ada je buat macam tu." Kn?Kn? Aha..Itula saya cakap tadi. Masing - masing ada cara masing - masing untuk mengekspresikan cinta mereka. Biar saya pernah melakukan yang pertama dan kedua tapi tidak mungkin yang ketiga, saya masih punyai batas saya. Iaitu tidak akan pernah meletakkan gambar berduaan yang terlalu intimate (memang tak penah ada gambar macam ni pn. Even selfcam pon tak penah tau. Atas sebab tidak mau fitnah timbul dan menjaga nama baik keluarga masing - masing. Ye la, jangan ingat anak muda je ada fb, mak ayah, pak cik mak cik dan adik - beradik lain pun ada. Paling - paling pun gambar macam ni je..

Menyampah?Sweet?Masing - masing ada hak masing - masing untuk menilai.

Mengenai entry - entry diblog, biasanya saya cuma menyelitkan sedikit saja dihujung entry. Kalau kadang - kadang tengah taip - taip tu merindu, terrrrrrrrrrtulis jugak. =P And saya tau kerana dia pembaca blog saya yang setia, dia akan excited everytime i wrote about him.  So, i think it is not wrong to make someone you love happy in a proper way =)

Itu mengenai saya. Kalau orang lain? Ada yang letak gambar berkepit, berpegangan tangan mungkin, merenung tajam mata satu sama lain.. Itu hak masing - masing. Cuma, kalau saya personally saya rasa mual dan loya tekak. Walaupun mata yang melihat tapi tekak yang memberi reaksi. In my opinion semua itu tidak perlu. Tapi, ye la back to "everyone has their own rights to do what they feel they want to do". No offence.he
Sama jugak diblog, hampir disetiap entry "hari ini saya happy sebab dia blablabalalalalala" It would be more interesting if sometimes you have somethingelse to talk about ok? Get a life!. Pada yang terasa mungkin jawapan tipikal adalah "Siapa suruh ko baca blog aku?" and jawapan balik tipikal yang saya boleh bagi "Siapa suruh ko post?Mestila untuk orang baca kan?haha" =P

Mengulas mengenai video di youtube, pernah baru - baru ini ada tersebar satu video dari kekasih untuk kekasih. Semua orang duk kutuk kata macam - macam dekat pompuan tu. Saya bukan nak menyokong atau apa, tapi kita tau ke situasi sebenar? Entah orang lain yang pedajalkan dia ke? Eleh..Korang tu pun entah - entah penah cakap camtu dekat pasangan masing - masing. Ye tak? Cuma tak penah dipublickan je. Jadi pandai - pandaila fikir kebaikan dan keburukan mempublickan relationship masing - masing. Tapi, kalau yang macam ni bagus. Sweet sangat~ True love =') Pada kamu, sila tonton ye. This is something positive =)

=)

Saturday, February 11, 2012

A story

Married or not you should read this...


“When I got home that night as my wife served dinner, I held her hand and said, I’ve got something to tell you. She sat down and ate quietly. Again I observed the hurt in her eyes.

Suddenly I didn’t know how to open my mouth. But I had to let her know what I was thinking. I want a divorce. I raised the topic calmly. She didn’t seem to be annoyed by my words, instead she asked me softly, why?

I avoided her question. This made her angry. She threw away the chopsticks and shouted at me, you are not a man! That night, we didn’t talk to each other. She was weeping. I knew she wanted to find out what had happened to our marriage. But I could hardly give her a satisfactory answer; she had lost my heart to Jane. I didn’t love her anymore. I just pitied her!

With a deep sense of guilt, I drafted a divorce agreement which stated that she could own our house, our car, and 30% stake of my company. She glanced at it and then tore it into pieces. The woman who had spent ten years of her life with me had become a stranger. I felt sorry for her wasted time, resources and energy but I could not take back what I had said for I loved Jane so dearly. Finally she cried loudly in front of me, which was what I had expected to see. To me her cry was actually a kind of release. The idea of divorce which had obsessed me for several weeks seemed to be firmer and clearer now.

The next day, I came back home very late and found her writing something at the table. I didn’t have supper but went straight to sleep and fell asleep very fast because I was tired after an eventful day with Jane. When I woke up, she was still there at the table writing. I just did not care so I turned over and was asleep again.

In the morning she presented her divorce conditions: she didn’t want anything from me, but needed a month’s notice before the divorce. She requested that in that one month we both struggle to live as normal a life as possible. Her reasons were simple: our son had his exams in a month’s time and she didn’t want to disrupt him with our broken marriage.

This was agreeable to me. But she had something more, she asked me to recall how I had carried her into out bridal room on our wedding day. She requested that every day for the month’s duration I carry her out of our bedroom to the front door ever morning. I thought she was going crazy. Just to make our last days together bearable I accepted her odd request.

I told Jane about my wife’s divorce conditions. . She laughed loudly and thought it was absurd. No matter what tricks she applies, she has to face the divorce, she said scornfully.

My wife and I hadn’t had any body contact since my divorce intention was explicitly expressed. So when I carried her out on the first day, we both appeared clumsy. Our son clapped behind us, daddy is holding mommy in his arms. His words brought me a sense of pain. From the bedroom to the sitting room, then to the door, I walked over ten meters with her in my arms. She closed her eyes and said softly; don’t tell our son about the divorce. I nodded, feeling somewhat upset. I put her down outside the door. She went to wait for the bus to work. I drove alone to the office.

On the second day, both of us acted much more easily. She leaned on my chest. I could smell the fragrance of her blouse. I realized that I hadn’t looked at this woman carefully for a long time. I realized she was not young any more. There were fine wrinkles on her face, her hair was graying! Our marriage had taken its toll on her. For a minute I wondered what I had done to her.

On the fourth day, when I lifted her up, I felt a sense of intimacy returning. This was the woman who had given ten years of her life to me. On the fifth and sixth day, I realized that our sense of intimacy was growing again. I didn’t tell Jane about this. It became easier to carry her as the month slipped by. Perhaps the everyday workout made me stronger.

She was choosing what to wear one morning. She tried on quite a few dresses but could not find a suitable one. Then she sighed, all my dresses have grown bigger. I suddenly realized that she had grown so thin, that was the reason why I could carry her more easily.

Suddenly it hit me… she had buried so much pain and bitterness in her heart. Subconsciously I reached out and touched her head.

Our son came in at the moment and said, Dad, it’s time to carry mom out. To him, seeing his father carrying his mother out had become an essential part of his life. My wife gestured to our son to come closer and hugged him tightly. I turned my face away because I was afraid I might change my mind at this last minute. I then held her in my arms, walking from the bedroom, through the sitting room, to the hallway. Her hand surrounded my neck softly and naturally. I held her body tightly; it was just like our wedding day.

But her much lighter weight made me sad. On the last day, when I held her in my arms I could hardly move a step. Our son had gone to school. I held her tightly and said, I hadn’t noticed that our life lacked intimacy. I drove to office…. jumped out of the car swiftly without locking the door. I was afraid any delay would make me change my mind…I walked upstairs. Jane opened the door and I said to her, Sorry, Jane, I do not want the divorce anymore.

She looked at me, astonished, and then touched my forehead. Do you have a fever? She said. I moved her hand off my head. Sorry, Jane, I said, I won’t divorce. My marriage life was boring probably because she and I didn’t value the details of our lives, not because we didn’t love each other anymore. Now I realize that since I carried her into my home on our wedding day I am supposed to hold her until death do us apart. Jane seemed to suddenly wake up. She gave me a loud slap and then slammed the door and burst into tears. I walked downstairs and drove away. At the floral shop on the way, I ordered a bouquet of flowers for my wife. The salesgirl asked me what to write on the card. I smiled and wrote, I’ll carry you out every morning until death do us apart.

That evening I arrived home, flowers in my hands, a smile on my face, I run up stairs, only to find my wife in the bed -dead. My wife had been fighting CANCER for months and I was so busy with Jane to even notice. She knew that she would die soon and she wanted to save me from the whatever negative reaction from our son, in case we push through with the divorce.— At least, in the eyes of our son—- I’m a loving husband….

The small details of your lives are what really matter in a relationship. It is not the mansion, the car, property, the money in the bank. These create an environment conducive for happiness but cannot give happiness in themselves.

So find time to be your spouse’s friend and do those little things for each other that build intimacy. Do have a real happy marriage!

p/s: Everyone can have their own opinion on this story. Its just feel right to share.

Thursday, February 9, 2012

Negative Charges!

Salam and hi!
This time saya pakai aku.
Sekarang musim hujan di Makassar. Musim - musim macam ni orang memang senang sakit. Especially aku. Baru seminggu lebih duduk sini dah demam. And bila mengadu dekat kawan - kawan, respon yang tak berapa best adalah, "aik,doktor pun boleh sakit?". Dear friends, doktor bukan manusia ke? =.=' Aku rase mase amik exam entrance untuk medic ni tade pulak rules yang menyatakan "anda harus kebal dari semua penyakit dan anda tidak boleh sakit!" There are no such rules ok? huhu..

Semalam tersangatla hectic!! Kesana kemari mengejar doktor. One lesson i learned yesterday was, jangan pernah takut untuk mencuba nasib. Maksud mencuba nasib disini adalah bila sesuatu come up, and there is no definite answer for it, you just have to gamble. It is a part of usaha jugak kan? Example to what just happened to me yesterday. Aku perlu cari seorang doktor specialist ni untuk dapatkan tandatangan dia membenarkan aku ikut clinical skill lab. Aku ada masa dalam 2jam sebelum lab tu start. Mula - mula buntu. Ye la,a doctor is not a person who is easily to find their current location ok. They rarely answer their phones,they dont wear tracking devices. Stress la jugak. Tapi nak stress - stress terus apa pun tak jadi kan? So, i just gamble. Main belasah je pegi satu hospital ni and walla! There he is. Walaupun before that ada sorang doctor ni bagitau yang dia ada dekat satu hospital lain yang lebih jauh. Sometimes, tak salah kalau kita ikut instinct sendiri. Usaha dan tawakal Allah pasti akan bagi sesuatu ganjaran. Cuma cepat atau lambat itu kita takkan penah tau. Yang penting kena belajar sabar. =)

Bercakap pasal sabar, aku banyak belajar nilai ini dari seseorang. Aku susah nak bersabar especially bila dah ada satu negative charge yang dah start melekat kat badan ni. Nanti semua perkara yang ada positive charges pun bertukar jadi negative. Biar macam mana aku buat perangai yang tak munasabah penyebab dan pemulaannya, seseorang itu terus menjaga aku dengan baik. Ketuk pintu bilik pagi - pagi just nak bagi his sweater as a "medicine" for my fever. Sweet right?hehehe ;) The best part is, i can smell his scent for the whole day! I'm really feeling better now. Thank you =)

owww man!my eyes looks bad.really bad.still ok for a sick person heh?


Tuesday, February 7, 2012

Rojak!

Assalamualaikum & Hi!
As everyone know, rojak adalah sejenis makanan yang terdapat di Malaysia yang terdiri dari campuran sayuran,telur,kuih dan kuah kacang. Walaubagaimanapun, post kali ini bukanlah untuk menceritakan tentang cara - cara membuat rojak mahupun menceritakan tentang keenakan rojak tersebut. Rojak pada title diatas merujuk kepada content post ini yang agak bercampur - baur kisah - kisahnya dek kerana terlampau lama sudah tidak mengupdate blog.hehe. =P

Firstly, masih ingat atau pernah baca post ini? Kalau belum, boleh baca dulu.. So, basically this is what i got for my birthday. Pssst! yang dah 2bulan lebih berlalu.hehe.

1) Sony Ericsson Mp3 player
2) Sony Ericsson Xperia Mini Pro (salah satu dari dalam list) Ehem.matchingla dgn dia yg pakai Xperia X10.he.Beza size je =P
3) Samsung series3 12.6" laptop (my favourite)

Alhamdulillah, syukur..Trima kasih buat mama,abah dan kamu =) saya sangat sukekan ketiga2nya =)

Secondly, my holiday in malaysia was awesome! Sangat banyak aktiviti bersama keluarga. Sampai - sampai dah join family trip kt desaru. Lepas tu stay dekat rumah auntie in jb, round - round jb especially dekat danga bay. It was really fun! Tu tak kira brapa kali entah pegi shopping. Tak lupa juga mandi - manda dekat super awesome air terjun which is sg.tekala. Again,with family.

And thirdly, kesibukan membataskan masa dia dan saya. Sejak masuk klinikal,terpaksala share mase satu hari dengan kesibukan dia jgk. Benda ni memang kedengaran tidak penting tapi....Nak jgk tulis!Hahahaha..

Kamu adalah doktor muda yg hensem! =)