Monday, March 19, 2012

Persahabatan berlainan jantina

Assalamualaikum and hi peeps!

Persahabatan berlainan jantina. Atau senang cerita bersahabat atau berkawan antara lelaki dan perempuan. Ianya bukanlah menjadi masalah yang besar bila terms bersahabat, berkawan atau berteman ini sekadar yang biasa - biasa. Maksudnya tidak kecik ati bila kau tak ingat besday aku, tak wajib bagi hadiah bila hari - hari penting, tak kisah kau nak rapat dengan siapa pun. Yang macam tu. Pernah ada pendapat yang mengatakan, perempuan dan lelaki sebenarnya tak boleh bersahabat baik. Sebab macam - macam mana pun akan wujud satu perasaan yang lebih dari seorang sahabat atau kawan. Ye ke?

Pada saya, pendapat itu tidaklah 100% benar. Sebab ia sebenarnya tergantung pada niat seseorang itu pada saat mereka memulai hubungan antara mereka sebagai teman. Katakanlah Ahmad mendekati Intan dan memulakan salam perkenalan. Mengambil berat, mendengar masalah sampaikan semua benda kecil senang intan ceritakan pada Ahmad. Akhirnya jadilah bestfriend. Dan hubungan persahabatan ini mutual. Macam mana Ahmad layankan intan macam tu jugakla Intan layankan Ahmad. Tidak perlu berbalas sms tiap hari, cukup masing - masing tau; anytime, any problem u can come to me. U can count on me. InsyaAllah tidak wujud perasaan mencintai dan dicintai tu kalau memang niat dari awal suci untuk persahabatan sahaja. Dan biarpun Intan atau Ahmad dikatakan sudah mempunyai pasangan, itu sedikit pun tidak akan mengubah persahabatan mereka. Saya bercakap bukan sekadar bercakap kosong atas pandangan semata. Ia berlaku sendiri keatas saya.

Sahabat baik saya En.S. Kami sudah bersahabat lebih 6tahun. Kami berkenalan sewaktu sama - sama sekelas waktu diploma dulu. Entah macam mana tiba - tiba kami macam belangkas. Tapi hanya pada saat kuliah saja. Maksudnya time kelas suka duduk gosip sama - sama, time rehat makan sama - sama, group assignment bergroup sama - sama. Thats it. Tapi extra sikitla. Kalau masing - masing punya masalah, kami masing - masing akan mencari masing - masing. Tak kisahla masalah kawan or masalah cinta or apa masalah sekalipun. Cuak nak exam ke, PMS ke tiba - tiba rasa nak menangis, dia yang saya cari. Saya tau saya beruntung punyai dia sebagai teman dan sahabat. Walaupun sering "Hubungan" kami ini dicemburui kekasih masing - masing, tapi kami tidak peduli. Sahabat dan pasangan mempunyai role yang berbeza. Keduanya kami perlukan. =) The main point is, lelaki dan perempuan memang boleh menjadi sahabat baik!


Mungkin ada pula yang setuju dengan pendapat "perempuan dan lelaki tidak boleh bersahabat baik". Penyebab utama yang saya dapat tangkap adalah akan wujud perasaan yang lain dari seorang sahabat. Nak tau kenapa? Sebab mungkin seseorang menggunakan gelaran "teman" atau "kawan" atau "sahabat" itu untuk mengenali dan mendekati seseorang. Sebab itu pengakhirannya begitu. Paling jelas, pada saat si Ahmad atau si Intan punyai kekasih hati, yang menganggap dirinya teman tadi menjauhkan diri. Kenapa anda harus lari kalau memang anda ikhlas bersahabat dengannya? Alasan tak mahu kacau daun. This is very typical. Tidak ada sahabat sejati yang menjauh pada saat temannya punyai kekasih atau sudah bertemu pasangan hidup. Seharunsya anda tetap disisi, meyokong dan turut berbahagia bersamanya. Macam saya dan Mr.S. Sahabat dunia akhirat saya. =)

Bak kata lirik 1lagu Indonesia ni. Persahabatan bagai kepompong. Yang akan menjadi ulat seterusnya kupu - kupu. Bererti, semakin kita menghargai dan menjaga persahabatan kita, ianya  InsyaAllah akan menjadi sesuatu yang lebih indah. Hidup ini singkat. Jadi, hiasilah dengan sebaik mungkin. Hargai sahabat anda. Baik lelaki mahupun permpuan =)